Sweetie

Sweetie (10) is de schrik van elke online kinderlokker. Terwijl haar amandelvormige virtuele oogjes dapper de camera in kijken, haalt een levensechte medewerker van Terres des Hommes alles uit te kast om te ontdekken wie er aan de andere kant van het scherm zit. Zodra dat is gelukt kruipt Sweetie veilig weg, maar niet voordat ze een bericht heeft achtergelaten: ‘We weten wie u bent. Als we u nog een keer tegenkomen, sturen we uw gegevens door naar de politie.’ En ja, zegt Terres der Hommes, dat doen ze echt.

Terwijl advocaten zich buigen over de vraag of kinderlokkers gelokt mogen worden met kinderen, vraag ik me af of Sweetie al gesproken heeft met die van mij.

Tegenwoordig stel ik me mijn dader het liefst voor met 30 kilo overgewicht, onderuitgezakt op de bank, doelloos-zappend, chips-vretend, en bijstand-trekkend. Een troosteloos beeld van een kansloze man, onmachtig en alleen. Een man die ik zou kunnen haten, en van wie ik niets te vrezen heb.

Ik verkies dit beeld boven het beeld dat waarschijnlijker, maar ook veel pijnlijker is: een man die ‘s morgens de haren van zijn dochter vlecht; bij de koffieautomaat een praatje maakt met collega’s; na het werk een biertje pakt; zijn vrouw een zoen en complimentjes geeft; om daarna, als het huis ‘s avonds stil en donker is, achter zijn laptop te kruipen voor een avontuurtje met Sweetie. Zegt hij tegen haar wat hij zei tegen mij?

Go get them, Sweetie.

Lees hieronder in de reactie van Terre des Hommes en hier meer over de projecten Sweetie en WatchNL

One thought on “Sweetie

 1. Gisteren ging het nieuws over Watch Nederland. Dat is een ander project dan Sweetie.

  Sweetie 1.0 was er op gericht te laten zien hoe veel mensen online naar seks met kinderen zoeken en om te laten zien hoe makkelijk het was om die mensen in beeld te krijgen.

  Hoewel Watch Nederland ook gebruik maakt van nepprofielen, zijn er belangrijke verschillen met Sweetie 1.0:

  * Watch Nederland is gericht op het afschrikken van klanten en loverboys door hun identiteit te achterhalen en door ze waarschuwingen te sturen
  * De observatie- en actie-unit die TdH bemand doet zówel online als offline onderzoek.
  * We gaan 1500 website in de gaten houden waar kinderen digitaal worden gelokt én waar ze worden aangeboden
  * We werken samen met het Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel, zij zullen een meldpunt beheren waar mensen die vermoedens hebben dat een kind seksueel wordt uitgebuit meldingen kunnen doorgeven. Die meldingen kan de observatie- en actie-unit natrekken en aan de hand daarvan nader onderzoek doen.
  * We richten ons niet alleen op klanten, maar ook op loverboys: (jonge) mannen die kinderen in de val lokken (door bijvoorbeeld een relatie met ze aan te gaan en hen aan te moedigen naaktfoto’s te sturen waarmee kinderen gechanteerd kunnen worden) en ze uiteindelijk in de kinderprostitutie laten belanden
  * Watch NL is gericht op Nederland
  * Watch NL is er ook op gericht kinderen bewust te maken dat loverboys geen stoere hippe jongens zijn maar zedendelinquenten

  Over Sweetie 2.0 is op dit moment nog geen nieuws.

  Liz van Velzen
  Terre des Hommes

  Like

Share your thoughts!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s